23 Nisan 2010 Cuma

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çoçuk Bayramı

( İlk TBMM Üyeleri)
1920′nin Nisanında küçük bir meclis binasında dünyanın en büyük meselesi tartışılıyordu. Özgürlük. Yalnıca Anadolu’nun topraklarındaki asil halk için değil, Hindistan’da Afrika’da ve dünyanın her yerindeki sömürgelerdeki halklar için de.
Hindistan’daki evlerin duvarlarında bir resim asılıydı. Çocuklarına gösterirlerdi. “Mustafa Kemal, bizim komutanımız”. Tek yürek atıyordu kalpleri tüm dünyanın cesur halklarının.
Biz Meclisimizi açtığımızda aslında dünya tarihi değişiyordu. Büyük bir umudun güneşi Ankara bozkırlarından Asya steplerine ve Afrika çöllerine ulaşıyordu. Her yerde aynı cümle duyuluyordu.
(23Nisan 1920 Meclisin Açılışı)
Ya istiklal, ya ölüm!
Mustafa Kemal ve arkadaşları binlerce sene boyunca anlatılacak olağanüstü bir şeyi başardılar. Tartışan, sorunlarını birlikte çözen ve milletleri için her fedakarlığı yapmaya hazır Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtılar.
Defalarca açılıp kapatılan Tanzimat meclisleri sonrasında 600 yıllık tek adamlar, padişahlar yönetiminden sonra bu müthiş bir organizasyondu. Mesele vatandı ve gerisi teferruattı.
Alicenaplığı ve yücegönüllüğüyle Mustafa Kemal Atatürk bu olağanüstü umutların doğumgününü, dünyanın umudu olan çocuklara bağışladı. Böylece hiç yaşlanmayan bir çınar ağacı gibi dünyanın heryerinden binlerce sevgiyle kutluyoruz, binlerce çocukla kutluyoruz bugünü.
Sevgi ve saygılarımla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder